mardi 19 février 2013

The October Cherries: lost in Belgium...

Written for Those were the days, my friend!

Wat in Godsnaam kwam een popgroep uit Singapore begin jaren zeventig in België doen om gemanaged worden door Wilfried Brits ( Kleptomania, Blue Blot, Vaya con Dios, Fetisj...)?
Ik herinner me nog een telefoontje, begin jaren zeventig, Michel, kun je met je broer en een paar vrienden komen helpen, il heb een oude bestelwagen gekocht van een fruitboer of was het een wijnboer, dat weet ik niet meer, die zal dienen als van voor een groep Aziaten waarvan ik manager ben, de belettering ' Slagerij Franz' moet verwijderd worden.
Wij hebben daar acht uur aan gewerkt en kregen tweehonderd frank, Paul, onze vriend, moest zich tevreden stellen met twee pinten! 

 The October Cherries ofte, Richard Khan (drums), Jay Shotam (lead singer/bassist), Peter Diaz (singer/lead guitar), Benny Siew (guitar) waren supersterren in Zuid-Oost Azië ( Singapore, Maleisië, Indonesië).
Ze begonnen onder de moniker The Surfers, rond 1965, maar toen Jay de zanger van die gele Beach Boys  kwam vervangen werden ze The October Cherries.
Die gasten konden spelen en waren grote fans van The Beatles, we vermoeden dat zij eigenlijk van plan waren carrière in de UK te maken, maar door visaproblemen zijn ze bij ons belandt.
In 1972 kwam de plaat "Dreamseller" uit...INCREDIBLE Beatles-inspired pop psych masterpiece by the October Cherries,  subtitled "A Work of Magic by the October Cherries, zei de reclame.
De LP werd opgenomen in de Reward Studio's in Schelle , een platenmerk gerund door The Jokers en is nowadays inderdaad een collector's item.
Sukses bleef niet uit ( I love Suzie b v)  en de oktober krieken konden niet alleen in België maar ook bij onze Noorderburen optredens versieren.
Sommigen begonnen al te vergelijken met The Magical Mystery Tour van the Fab Four, lichtjes overdreven, natuurlijk!
Het was onvermijdelijk, wat later toen Peter Diaz de groep verliet kwam de split, sommige bronnen vermelden dat hij  bij The Pebbles ging spelen.
De anderen  kozen voor een nieuwe naam, Funkgus,  namen nog platen op, l'épisode belge was wel verleden tijd!

Puur toeval: verleden week vond ik een October Cherries  page op Facebook en 't ziet er naar uit  dat de groep nog bestaat en zelfs een plaat opnam ' The Bells Toll'.