samedi 26 septembre 2009

Eilen Jewell-Toogenblik -Haren - 25 09 2009

September is aan 't sterven, Toogenblik herleeft.
Volk, veel volk in Haren :les têtes connues ,maar ook een massa toeristen uit over de grens ,degenen die Victor Hugggggggo uitspreken! Ze komen allemaal voor la Eilen ,een juweeltje uit Boston .Sinds 10 september maken Miss Jewell en haar band de Hollanders zot , ook in Leffingeleure waren de toeschouwers onder de indruk.
Kwart over negen , godv. !Samen met de Dexys Midnight Runners .. Come on Eileen...,
en waar blijft de kleine met zijn legendarische speech ?
Voilà, Lucky Luke heeft zijn avondmaal veroberd en komt de lady voorstellen.
De bestelwagen uit Nederland (hoe kon het anders, 359678 km op de teller) is doodgevallen op de Brusselse wegen en er heerst wat stress bij de Yankees.Vannacht slapen ze in La Ville Lumière ,er moet dringend een oplossing gevonden worden voor de 4 bandleden en de mooie blonde ,verantwoordelijk voor de merchandising, maar ook voor hun instrumenten ,waaronder een drumstel en een imposante contrabas.
Chacun ses problèmes ,fluistert olijke Guy, naast mij drinkend.
Broze Eilen en haar gitaar op het podium .Achter haar ,Jason Beek aan de drums en backing vocals (ook bij de Sacred Shakers en Whoah!Man!Jesus!) ,rechts ,aan de upright bass ,Johnny ,teddyboy ,Sciascia en links ,le vétéran magique :Jerry Miller :Gretsch en Stetson ,occasionally some raybans (The Coachmen, Sacred Shakers,the Spurs, Miller & Brewer.... ).
C'est parti,mon kiki!
'Rain Roll In' gaat de country tour op , het wordt gevolgd door ' Sea of Tears' titletrack van haar laatste CD.Het is niet moeilijk te begrijpen waarom de Hollanders de rootsklanken van Miss Jewell zo hoog prijzen ,pure klasse !Et elle est mignonne ,hein Michel ,weer Guy le terrible!
Jerry 's Gretsch riffs zijn parels van de Pinctada Maxima soort.
'Fading Memory' slow time ,baby!
Gevolgd door een blues cover 'Fine & Mellow' ,Billie Holiday herleeft!...my man he don't love me He treats me oh so mean .... Houd op ,Guy , ze wil nikske weten van je chic huis en nieuwe matras !
Older stuff, uit haar eerste plaat 'Boundary Country' , een americana/rock nummer :'Mess Around' .A golden voice à la Gillian Welch , doet me ook een beetje denken aan Dani Klein wanneer die blues/rock zingt.
Loretta Lynn :' The Darkest Day' 1960.
'Heartache Boulevard' op 'Letters from Sinners and Strangers' ,nog zo'n country track.
'Too hot to sleep' denk niet dat het over het weer gaat , dat nummer is so spicy dat het normaal is dat je niet kan slapen.
Enkele harmonica lijntjes voor 'Rich Man's World' .
'Where they never say your name' werd door Fashion Designer, Ralph Lauren ,gebruikt voor een promo video . Stijlvol!
We eindigen deel 1 met een gospel ' Twelve gates to the city' van Rev.Gary Davis ,opgenomen op de plaat met The Sacred Shakers.

See you in 20 minutes ,boys ,don't drink too much! Keske ça veut dire ,Michel? Que tu dois payer un verre ,Guy !

Set 2
'Everywhere I go' vintage r&b.
'Sweet rose' ...where did you go last night with a rose in your hand... zo mooi als een Patsy Cline nummer .
'John the Revelator' gospel time again, maar met Jason aan de lead vocals .Prachtig!
'Tagging along with Jesus' weer een liedje dat te vinden is op de Sacred Shakers plaat.
Na de Heiligen ,de zondaars :a jazzy drinking song ' High Shelf Booze' .
Them ,Van Morrison, 'I'm gonna dress in black' , British rhythm 'n blues met female crooning.
B-side van haar vinyl single, nog zo'n classic: 'Nobody's business' .Eilen from Idaho kan alles zingen , haar stem(een kruising tussen de zachtheid van Norah Jones en de hartstocht van de grote namen uit de bluesgeschiedenis ,Bessie Smith,Billie Holiday o.a.) past voor alle stijlen:pure blues, country ballads , rock'n roll , americana,jazzy blues...noem maar op!
Tijd voor de grootste klap, Toogenblik is nog aan't daveren :'Shakin all over' (Johnny Kid) , met een furieuse Jerry Miller.
Nooit gezien in Haren , iedereen rechtop!
Terug naar een rustige countrynummer 'Thanks a lot' van Charlie Rich.
En ze eindigen met 'If you catch me stealing' a traditional ,maar in feite een medley die Eileen geconcocteerd heeft met Bessie Smith lyrics. Een laatste pijl right in your heart!

Lukske moet ons eigenlijk niet vragen of wij een bis willen ,iedereen is het eens ,het nieuwe seizoen kon niet beter starten .Eilen en haar boys on stage voor ' Nowhere in no time',a gentle swinging country beat om dit onvergetelijke optreden te sluiten!

Eilen Jewell blijft nog een tijdje in Europa:Spanje, Engeland,Noorwegen en Sweden , je moet maar kiezen . In november zitten ze weer in the States!