samedi 21 juin 2008

Chris Chameleon @ Toogenblik 20 06 2008

Afsluiter van het seizoen 2007/08:Chris de khamaileon uit Zuid -Afrika,een artiest buiten het gebruikelijk stramien van de Harense folkkroeg.
Veel Nederlanders of natives uit Transvaal,Kwa Zoeloe,Kaap,Vrijstaat of Natal in Toogenblik .Don't be afraid, de clan des irréductibles was wel aanwezig ( ik hoef u niet te zeggen waar ze plaats hadden genomen...).In zijn geboorteland he's a big star,ook in Nederland is hij beroemd (hij speelde onlangs in Tilburg/Mundial Festival) ,maar bij ons is hij vrij onbekend:Chris Chameleon.
Hij begon zijn muzikale loopbaan met de groep 'Blue Chameleon', begin jaren 90.Later speelde hij met BOO! ,die waren zelfs op Pukkelpop te bewonderen.Na 7 jaar was het over en, in 2005 begint Chris zijn solo carrière.5 cd's heeft hij al uitgebracht.De laatste 'Klassieke Chameleon' dateert uit april 2008.
Hij zingt in 't Afrikaans of in 't Engels.
Folkforum nl. schrijft :hij is de 4-octaven koning (met een stem die onwaarschijnlijke capriolen durft).Perfekte beschrijving.
Die charmante vent (alle ladies fall in love at first sight) is inmiddels 37 ,maar hij ziet er als een teenager uit.Hij is meer een cabaretier ,chansonnier dan een folksinger.
Hij weet ook hoe het publiek te boeien door verhaaltjes of subtiele grappen te vertellen.
Nederlandstalige (euh Afrikaans) pop op zijn best :mooie ,eenvoudige liedjes(hij begeleidt zich met een akoestische gitaar), maar vooral stemtoverkunst!Hij bromt,gorgelt ,imiteert de trompet of mondharp.Soms denk je vogels te horen,dan weer apenkreten of huilende hyena's...Unusual voice-work,indeed!Nog meer verrassingen:klaar voor een reis naar Tyrol?Onze chameleon beheerst als geen andere de joddlingkunst (mitt falset-toner),dan komt José van Dam te voorschijn en later Farinelli,de castrato.... De taal (Afrikaans) zorgt voor het nodige exotisme.Zijn teksten gaan over nakende romances, vreemd gaan, of hoe liefdesrelaties verbreken .
Hij vertelt ons over het verschil tussen Engels,Nederlands en Afrikaans.
'Ik hou van jou' is more 'I like you' ,daar in Pretoria ...'and you know, we don't have psychologists ,we hebben kopdokters'....Of 'an English dictionary is 6 inches thick',een Afrikaans woordenboek is dubbel zo dik ...dat is want het papier dikker is in Capetown.Wanneer hij kinderen het café ziet binnentreden krijgen we een les Afrikaans spraakkunst ,daar is alles zo eenvoudig :he is ,she is maar ook, I is ,we is ,they is...
Geen double set ,geen encore :hij zal 75 minuten spelen en entertainen.
Zijn er dan geen minpunten ,was alles rozeschijn en manegeur?Om eerlijk te zijn ,na 40' worden zijn acrobatiën wel wat vervelend !In 't beste geval kun je aan Boudewijn De Groot denken (maar Chris mist diepte),anders is het van het niveau van een Rob De Nijs (niet waar Dirk?) of Kasper Van Kooten (dixit Greet),Marco Borsato of Roch Voisine zijn ook niet ver weg, en de onnozele Remy Bricka is achter de hoek .Je weet wel ,geen echte kleinkunst maar kinderachtig variétémuzak .Iets dat we te horen krijgen op de Druivenfeesten in Overijse ,tijdens de Miss-verkiezing.Te veel lalala's sieren de melodiën.
Nog een geluk dat hij zich niet au sérieux neemt en dat hij zo geestig is.
Een Zuid -Afrikaans dreuntje verandert ineens in 'Smooth Operator' (Sade) ,of je hoort flarden van Manu Chao en La Mano Negra (Bongo Bong /Je ne t'aime plus) en natuurlijk de extravagante en kitschy vocaliezen van Freddy Mercury.
Alle kameleonkleuren van een versatiele en luimige regenboog.
Enkele titels uit zijn répertoire:'Eerste oogopslag' 'Elk Vir Jou' 'Here comes the night ' (met de lyrics 'here comes the night let's light the candle...')'Droomverlore'(niemand kijk na mij soos jij na mij kijk nie en niemand sie mij...) mooi en luchtig,'Sterredank' een trip in een Zuid-Afrikaans kippenhok met een oneindige laatste hoge noot,'Die onverkrijgbare','Bitterbessie dagbreek' van een Zuid-Afrikaanse dichteres,een recept om een lied te schrijven'....take your favourite words and put a tune on it....' ,of 'Elk Herhaal Jou'.
22:35' Chris wordt getracteerd op een warm applaus en Gerrit Six entre en scène...
De BV ,die België op Ebay verkocht,is ook een culinair talent en alle aanwezigen krijgen een bord 'Chili con Carne' maison aangeboden.
Mexicaans food na Zuid-Afrika,de wereld in een notedop.
Afspraak einde september voor een nieuw seizoen.