samedi 29 mars 2008

Shannon Lyon @toogenblik Haren 28 03 2008

Weinig volk in de folkkroeg.Amper 35 nieuwsgierigen ,die niet naar zonnige bestemmingen waren gevlogen,trotseerden de natte Brusselse wegen.
Een folksinger uit Kitchener(West Toronto) Canada,stond op het menu.
Shannon Lyon leeft tegenwoordig in Berlijn.
Negen uur aan 't stuur van zijn wagentje(Citroën Berlingo) om de gezelligste club uit LetermeI-land te vinden.
Hij kwam pas om 20:20 aan,Luk dacht al aan een vervangact(Frédéric François was vrij...).
De Canadees reed naar Herent in plaats van Haren.Het kon erger,had hij Hoeren in zijn agenda geschreven...Waar zat hij nu ,bij Waris Dirie,maybe....
Om kwart over negen is hij klaar om het podium te betreden,hij ziet er wat moe uit ,begrijpelijk!
'My Grandpa was a carpenter' opent de set.Zo'n akoestisch Bob Dylan nummer ,op gitaar en harmonica.Het klinkt goed.
'You showed me how' dat op 'Wandered '2003 te horen is.Zijn volgende CD'El Sol' is set for release in late April.
Het is al zijn tiende solo plaat.Vroeger(1989 -1993) maakte hij deel van de rootsrock band 'Strange Days'.Dan Cornelius,de drummer,speelt nu voor DANKO JONES.
'You showed me how' is een gevoelig nummer , a son writing a letter to his father.Zacht en innig,Shannon weet perfekt hoe zijn liedjes aan te kondigen.
Hij woonde voor 2 jaar in Nederland,het volgende schreef hij terwijl hij op de fiets was.I stole it from Townes and changed the words.For sure Mr Van Zandt is een invloed.
'Someday mourning' een country/blues nummer.
In Nederland logeerde hij eerst bij een collega muzikant ,het boterde niet meer en de globetrotter moest naar een ander logies kijken.
Op het prikbord van de lokale biblioteek :' 3 girls are looking for a roommate'.C'est alléchant,non?
Well, he got the room but the ladies were Lesbians....Inspiratie voor 'Sad Nights'.(ook uit 'Wandered')
I've to apologize for my scratchy voice tonight...'t is in orde,menneke.Hij weet hoe het op te lossen:can I have a glass of dry white wine?Verbazing in die biertent ,hij krijgt zijn drank in een cola glas...
'Got a good feeling' een vrolijk lied.Zijn gitaarspel is degelijk and he can blow,maar hij staat er wat passief bij.Nu, zijn bindingsteksten zijn O K,het komt uit zijn ziel.
'Olde freightliner' a trainsong werd in zijn geboorteland geschreven ...there ain't nothing more pretty than a blue-eyed train ...you can have your money ,you can have your fame...gezonde filosofie.
'Hallelujah' op 'Safe Inside'2006 ,heldere stem.Nog zo'n titel voor the broken hearts.
De volgende is voor een meisje uit Ottawa 'I believe in you', it has 3 chords and lots of harp. Traditionele folk.
'Lake Huron' is een prachtig stuk over the Huron Indians met enkele lijntjes uit 'Love is a rose'.Je mag je versie kiezen :Neil Young ,Linda Ronstadt,misschien Nana Mouskouri...
Set 1 duurde 45'

Beer time (wijn voor Shannon...) Een babbeltje met d'habitués en met twee schone Nederlandse meisjes ,fans van the Lyon,die pas aangekomen zijn.Het is 22:30!.Het was veschrikkelijk moeilijk te vinden...Gerrit weet hoe ze te troosten:een Palm voor de ladies.
Set 2
Weer een liedje geschreven op het fietspad, maar nu begeleidt hij zich met een electrische Gretsch(we krijgen mooie 'vibrato effects').Hij is wakker geworden.'Upon losing your friends a new life shall begin ...'zingt hij.
Het tweede nummer(weer met de Gretsch) schreef hij in Australië.Hij zat iets te drinken in de luchthaven bar en merkte een vrouw, walking just like my wife 'Same old walk'.Daarna vertelt hij ons doodleuk dat hij nooit getrouwd is geweest.Smeerlap!
Dankzij de Gretsch krijgt het liedje meer diepte,het rockt.
Hij grijpt zijn acoestische gitaar terug voor een nummer à la Nebraska (Springsteen) 'I'm gonna get out of here some day' of, how to escape from the American way of life.
'The backyard song' geschreven in Arnhem ,in de tuin van de 3 vriendinnen van Sapho.
'Carry me down'(Summer Blonde 2000) krijgt een melodieuse harmonica inleiding,weer zo'n sterk 'emotive tune'.Hij was 16 ,verliefd op een 15-jarige,het nummer verandert plots in 'Hey Hey My My' en sterft met de lyrics van de loner,mooi!
'Black Windows' uit het venster van zijn flat in Holland zag hij de mensen voorbij lopen.Hij zag alleen hun achterste :'Asses from the Lowlands' roept Bert en hij betaalt' een tournée générale' op die mop.
Volgt een nieuw melancholisch nummer '3 days a year' .
'The outdoor type' het meisje houdt van het leven in the wild:rockclimbing,fishing,sleeping in a tent en hij zou liever voor the telly zitten met een fles bier in zijn hand.
'Naïve' nog zo'n gevoelig catchy song.
The last one 'Since I'm loving you' ,een overtuigend love song, met weer fantastische harmonica lijntjes.Je denkt aan the Zim 'Girl of the North Country'.
Het tweede deel was veel beter,nerveuser ..Hij had er zin in(dankzij de Hollandse beauties ,maybe?)
Luk krijgt hem terug voor een encore ,en dat was de moeite waard!
'Song song blue' van Neil Diamond,we konden mee neuriën.Tof!
Et pour la fine bouche,het beste uit de avond ,van Ryan Adams 'Come pick me up' .Een dijk van een nummer ...I wish you would I wish you would Come pick me up Take me out Fuck me up...
Misschien geen wereld klasse ,maar toch een leuke avond!